Samenwerking bekrachtigd: Living Lab Hambos van start
Samenwerking bekrachtigd: Living Lab Hambos van start

Op donderdag 21 november bekrachtigden Zuyd Hogeschool, Universiteit Maastricht en MeanderGroep een samenwerking voor vijf jaar. Onder de naam ‘Living Lab Hambos’ gaan de drie partijen samen met (wijk)bewoners en hun netwerk, studenten en professionals samenwerken, leren en innoveren. Dit met als doel om de kwaliteit van leven van de mensen in de wijk te bevorderen. Het is voor het eerst dat drie grote partijen, die al jarenlang samenwerken binnen de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg, zich op deze manier gezamenlijk gaan bezighouden met het thema sociale netwerk in de regio.

lees meer

Leren over samen werken aan kwaliteit van leven bij dementie
Leren over samen werken aan kwaliteit van leven bij dementie

SPREAD+ is een landelijke samenwerking waarin onderzoekers werken aan het verbeteren van de kwaliteit van leven bij dementie. In SPREAD+ wordt onderzocht hoe de invoering van toepassingen, zoals een zorgrobot, een instrument voor familiegesprekken of een training over onbegrepen gedrag, kan worden verbeterd. Ook de AWO-L draagt bij aan projecten van SPREAD+. In het nieuwste SPREAD+ rapport wordt geconcludeerd dat de sleutel ligt in het samenspel tussen onderzoekers, professionals en docenten.

lees meer

Veerkracht Verbindt tijdens SANO Wetenschapsdag
Veerkracht Verbindt tijdens SANO Wetenschapsdag

Veerkracht verbindt: dat was het thema van de SANO Wetenschapsdag op donderdag 31 oktober. De zes samenwerkende netwerken ouderenzorg van Nederland kwamen bijeen om kennis over onderzoek binnen de ouderenzorg te delen. De onderwerpen innovatie en technologie, wonen met zorg, autonomie en samenredzaamheid en passende zorg stonden deze dag centraal. Volgens Science Practitioners Joyce en Maarten, werkzaam binnen De Zorggroep en UKON, leverden die parallelsessies veel inspiratie op. "Het was een nuttige dag. We gaan naar huis met nieuwe informatie die we kunnen omzetten in concrete acties binnen de zorgorganisatie."

lees meer

Nieuwe editie Kennisagenda Langdurige Ouderenzorg
Nieuwe editie Kennisagenda Langdurige Ouderenzorg

De zes samenwerkende Academische Werkplaatsen Ouderenzorg (SANO) lanceerden in 2022 een Kennisagenda Langdurige Ouderenzorg. Jaarlijks verschijnt er tijdens de SANO Wetenschapsdag een update van deze Kennisagenda. In de nieuwe editie van oktober 2024 zijn drie nieuwe thema’s aan de Kennisagenda toegevoegd. Het gaat om de thema’s Dementie op jonge leeftijd, Interprofessioneel samenwerken en Samen beslissen.

lees meer

Ouderen meer zelf laten doen, leidt tot betere kwaliteit van zorg
Ouderen meer zelf laten doen, leidt tot betere kwaliteit van zorg

Veel zorgorganisaties bieden tegenwoordig reablement trainingen aan. Deze trainingen zijn erop gericht kwetsbare ouderen te helpen weer zoveel mogelijk taken zelf te kunnen doen. Van geen enkel bestaand programma is aangetoond dat het ook effectief de zelfredzaamheid van ouderen stimuleert en zo tot lagere zorgkosten leidt. Recent onderzoek van de Academische Werkplaats Ouderenzorg toont nu aan, dat het zogenoemde ZELF-programma inderdaad leidt tot betere kwaliteit van zorg en een aanzienlijke kostenbesparing. Dat is voor het eerst in Nederland. Ook internationaal zijn er nauwelijks studies gedaan naar de effectiviteit van reablement-programma’s.

lees meer

Vraag subsidie aan voor implementatie DEDICATED-werkwijze
Vraag subsidie aan voor implementatie DEDICATED-werkwijze

Vanuit ZonMw wordt in november een nieuwe stimuleringssubsidie voor DEDICATED online gezet. Zorgorganisaties in Nederland en de Caribische, Nederlandse eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba kunnen hierop inschrijven om subsidie te krijgen om de DEDICATED-werkwijze te implementeren binnen de organisatie.

lees meer

Praktische handvatten voor het voorkomen van onvrijwillige zorg
Praktische handvatten voor het voorkomen van onvrijwillige zorg

De roep om kennis over het voorkomen en verminderen van de inzet van onvrijwillige zorg nam toe door de invoering van de Wet zorg en dwang, maar praktische handvatten met aanbevelingen waren er nog niet. In opdracht van de Beroepsvereniging Verzorgenden Verpleegkundigen (V&VN) heeft de AWO-L onder leiding van Michel Bleijlevens de verpleegkundige richtlijn Onvrijwillige zorg ontwikkeld. De richtlijn biedt handvatten om alternatieve oplossingen te vinden voor verzorgenden, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en begeleiders van cliënten met een psychogeriatrische aandoening en/of verstandelijke beperking.

lees meer

AI naar de zorgwerkvloer
AI naar de zorgwerkvloer

De komende jaren krijgen zeker 800 zorg- en welzijnsmedewerkers en 400 studenten de kans om te leren hoe AI hun werk kan verbeteren. Dat vloeit voort uit het project CARAI (Care for AI Readiness Acquiring Insights), dat onderdeel is van het Nationaal Groeifonds-project AiNed. Via de lectoraten van AI en Zorg is Zuyd Hogeschool kartrekker van dit project. Dr. Sil Aarts (AWO-L) en prof.dr. Marieke Spreeuwenberg (AWDZ) zijn namens Universiteit Maastricht betrokken.

lees meer

Landelijke Prevalentiemeting Zorgkwaliteit (LPZ) van start in februari
Landelijke Prevalentiemeting Zorgkwaliteit (LPZ) van start in februari

Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan de aankomende Landelijke Prevalentiemeting Zorgkwaliteit (LPZ). De LPZ is een jaarlijks terugkerende prevalentiemeting van zorgkwaliteit in de Nederlandse gezondheidszorg. Deelname aan de LPZ biedt u inzage in de kwaliteit van uw basiszorg en biedt een uitstekende basis voor de leer- en verbetercyclus binnen het team.

lees meer

 
Quote

Prachtige dingen hebben ze in Zuid-Limburg met de Academische Werkplaats Ouderenzorg gedaan! Ik volg hun onderzoek al jaren en we hebben samen door het hele land land lezingen gehouden over het belang van bewegen en reductie van vrijheidsbeperking

Prof. dr. Erik Scherder
  • Logo Meander Groep
  • Logo Sevagram
  • Logo Envida
  • Logo Zuyderland
  • Logo Cicero
  • Logo Vivantes
  • Logo De Zorggroep
  • Logo Land van Horne
  • Logo Proteion
  • Logo Zuyd Hogeschool
  • Logo Gilde Zorgcollege
  • Logo Vista College
  • Logo Maastrict University

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vindt u op onze Privacy statement pagina. OK